Dnia 29 września 2021 roku wyruszyliśmy na praktyki zagraniczne w ramach projektu Erasmus+ do Belgii. Skład grupy:
- Karolina Kwidzińska
- Agata Pierzchała
- Marta Głowińska
- Zuzanna Baranowska
- p. Monika Dobke (opiekun grupy)
Termin odbywania praktyk w Hotelu de La Poste w Bouillon to 30.09.2021 – 27.10.2021. Po przyjeździe do hotelu, jego menadżer pani Hilde Vergote, zapoznała nas z miejscem odbywania praktyk oraz obowiązkami i grafikiem pracy. Każdą z uczestniczek projektu zaznajomiono ze stanowiskiem pracy. Karolina została wyznaczona do pracy w kuchni, Agata oraz Marta miały zająć się obsługą gości hotelu w restauracji, a Zuzia została skierowana do pracy w barze otwartym przy hotelu.
Głównymi założeniami projektu były :
- doskonalenie komunikacji w języku angielskim,
- doskonalenie umiejętności zawodowych,
- praca w zespole międzynarodowym,
- poznanie nowej kultury oraz języka,
- przełamywanie własnych barier.
Pracowałyśmy według grafiku pięć dni w tygodniu.
W zależności od stanowiska do naszych zadań należało:
- dbanie o porządek na stanowisku pracy,
- przygotowywanie napojów gorących i zimnych, napojów alkoholowych i bezalkoholowych ( w barze i restauracji),
- przygotowywanie przystawek i deserów ( w kuchni )
- przyjmowanie i realizowanie zamówień,
- obsługa gości.
W dniu 13 października 2021 r. pani Dobke wróciła do Polski, a jej miejsce zmieniła pani Dyrektor Elżbieta Świętoń.
W wolnym czasie zwiedzaliśmy okolicę oraz próbowaliśmy przysmaków miejscowej kuchni. Oczywiście największą naszą uwagę przykuwały miejscowe sklepy z czekoladą.
Okolice Bouillon są bardzo klimatyczne, ponieważ położone są w Ardenach. Sprawia to, że panuje tu korzystny dla zdrowia klimat górski. Miasto to jest odwiedzane przez wielu turystów szukających malowniczych miejsc do spacerowania.
W dniu 29 października 2021 zaplanowano powrót do Polski. Niestety termin ten został przesunięty na dzień później, z powodu braku komunikacji. Tego dnia wróciliśmy do Polski.
Podczas trwania projektu, nabyłyśmy wiele nowych umiejętności społecznych i personalnych. Doskonaliłyśmy umiejętności językowe i zawodowe, a także miałyśmy okazję poznać kulturę i zwyczaje panujące w Belgii. Była to również okazja do poznania języka francuskiego, którym posługują się Belgowie w tym rejonie. To doświadczenia dało nam okazję do przełamywania własnych barier i przełamywania strachu przed nowymi doświadczeniami oraz bariery językowej.
Zuzanna Baranowska