Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Absolwenci Technikum 2025 uroczyście pożegnani

W dniu 25 kwietnia 2025 roku w Powiatowym Zespole Szkół w Somoninie, odbyła się uroczystość zakończenia roku szkolnego dla absolwentów technikum. Wydarzenie to było wyjątkowym momentem zarówno dla uczniów kończących edukację, jak i dla nauczycieli, wychowawców oraz rodziców, którzy towarzyszyli młodzieży przez cały okres nauki. Uroczystość rozpoczęła się o godzinie…

Czytaj więcej

III miejsce w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Oliviera Roellingera w Atenach

Weronika Dawidowska, uczennica klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Powiatowego Zespołu Szkół im. Józefa Wybickiego w Somoninie, odniosła ogromny sukces, zajmując III miejsce w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Oliviera Roellingera, w kategorii „Kucharze – Studenci – Europa Południowa i Wschodnia”, który odbył się 24 kwietnia 2025r. w Atenach. Zadaniem…

Czytaj więcej

Szkolna wycieczka do Londynu

W dniach od 31.03.-5.04.2025 r. uczniowie z różnych klas naszej Szkoły uczestniczyli w wyjątkowej wycieczce zagranicznej. W poniedziałek około godziny 13.00 wyruszyliśmy z Somonina autokarem przez Niemcy, Holandię i Belgię do Francji, gdzie w miejscowości Calais skorzystaliśmy z przeprawy promem na drugą stronę Kanału La Manche. Tym sposobem dopłynęliśmy do…

Czytaj więcej

Wizyta uczniów i nauczycieli z Grecji – marzec 2025

            W poniedziałek 24.03.2025r. gościliśmy w naszej szkole uczniów i nauczycieli z Grecji, którzy oficjalnie rozpoczęli staże zawodowe na Kaszubach (24.03.-05.04.2025r.). 8 uczniów, pod opieką dwóch nauczycieli z 1st EPAL of Nea Ionia Magnesia z Volos, spędzi w Polsce dwa tygodnie, doskonaląc swoje kwalifikacje zawodowe, poznając organizację pracy i styl życia…

Czytaj więcej

Sukces naszych uczniów w XII Powiatowym Konkursie „Złoty na Start”

Dnia 19 marca 2025 roku, w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Kartuzach odbył się XII Powiatowy Konkurs „Złoty na start”, w którym wzięło udział 14 zespołów, z pięciu szkół ponadpodstawowych z powiatu kartuskiego. Nasza szkołę reprezentowały trzy zespoły dwuosobowe. Każdy zespół miał za zadanie przedstawić pomysł na działalność gospodarczą…

Czytaj więcej

Wycieczka integracyjna klas 2 Ta i 2 Tb

Dnia 6.03.2025 r. klasy 2 Ta oraz 2 Tb wzięły udział w wycieczce integracyjnej do Gdańska. Najpierw pojechaliśmy na lodowisko w Hali Olivii, gdzie mogliśmy poćwiczyć umiejętność jazdy na łyżwach. Był to doskonały sposób na integrację klasową, który sprawił nam dużo radości. Po energicznych ćwiczeniach wstąpiliśmy zaspokoić głód, a następnie…

Czytaj więcej

Młodzież w Systemie Nieodpłatnej Pomocy

Zachęcamy do zapoznania się z broszurą przygotowaną przez Wydział Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Ministerstwa Sprawiedliwości skierowaną do młodzieży, mającą na celu przybliżenie funkcjonowania Systemu Nieodpłatnej Pomocy. Materiał ten został opracowany z myślą o młodych osobach, które mogą znaleźć się w sytuacjach wymagających wsparcia prawnego lub chcą lepiej zrozumieć swoje prawa. Broszura…

Czytaj więcej

Walentynki

W dniu 14 lutego 2025 r. w naszej szkole obchodziliśmy Walentynki! Z tej okazji odbył się wyjątkowy konkurs na najpiękniejszy wierszyk walentynkowy. Uczniowie wykazali się ogromną kreatywnością i wrażliwością, a wiersze pełne miłości i ciepła zachwyciły jurorów. Wielkie gratulacje dla uczennicy klasy 1TB Roksany Klawikowskiej, która zdobyła pierwsze miejsce w…

Czytaj więcej

Konkurs wiedzy biotechnologicznej

Dnia 11.02.2025 r. w naszej szkole odbył się I etap konkursu wiedzy biotechnologicznej, edycja 2025: Zielona biotechnologia dla lepszej przyszłości człowieka. Szkolnym koordynatorem konkursu jest Pani Magdalena Wrońska. W konkursie wzięło udział 31 uczniów, spośród których wytypowano następujące osoby z największą ilością punktów: Kornelia Paczoska, Daria Flisikowska, Teresa Miłosz…

Czytaj więcej

Wizyta w Akademii Gastronomii i Grand Hotelu w Sopocie

31 stycznia 2025 r. uczniowie klas II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych mieli niezwykłą okazję odwiedzić Akademię Gastronomii w Sopocie – największe przedsiębiorstwo szkolące w branży hotelarsko-gastronomicznej w Polsce, prowadzone przez naszą absolwentkę, Edytę Okroj- Wierzbicką. Edyta to kobieta sukcesu, inspiracja i wzór do naśladowania. Podczas spotkania podzieliła…

Czytaj więcej

Warsztaty z sommelierem

Dziś 28.01.2025 r. w progach Naszej szkoły mieliśmy zaszczyt gościć Pana Piotra Irzyka, sommeliera ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Pan Piotr przeprowadził wyjątkowe warsztaty dla uczniów klas technikum, podczas których uczestnicy mieli okazję zdobyć wiedzę z zakresu: rodzajów win i ich specyfiki, kolejności serwowania win, zasad i temperatur…

Czytaj więcej