Data wycieczki: 3 października 2024 r
Miejsce: Ekologiczne Gospodarstwo „Ekofarma Kaszubska” w Wyczechowie
Uczniowie klas II oraz III Technikum Weterynarii wraz z opiekunkami Panią Krystyną Plata i Anetą Szeląg wybrali się na pieszą wycieczkę do Ekofarmy Kaszubskiej mieszczącej się w Wyczechowie.
Podczas wizyty uczestnicy zapoznali się z zasadami ekologicznej hodowli bydła mlecznego, którego celem jest dostarczanie zdrowych i naturalnych produktów. Pan Stanisław Szyca wyjaśnił, że bydło utrzymywane w gospodarstwie jest karmione wyłącznie paszami pochodzącymi z własnej produkcji. Podkreślił również znaczenie dobrostanu zwierząt.
W Ekofarmie Kaszubskiej prowadzona jest hodowla oraz chów bydła mlecznego rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. Łącznie na gospodarstwie utrzymuje się ok. 400 szt. zwierząt. Pogłowie stanowią krowy mleczne w ilości do 220 sztuk oraz cielęta i tzw. młodzież hodowlana w ilości 180 sztuk. Od wiosny do późnej jesieni zwierzęta korzystają z wypasu pastwiskowego oraz wybiegów w okresie zimowym.
Podczas zwiedzania gospodarstwa uczniowie mieli okazję zobaczyć budynki inwentarskie oraz halę udojową. Krowy w Ekofarmie Kaszubskiej dojone są w hali udojowej typu „rybia ość”. Ta technologia pozyskiwania mleka pozwala, aby na hali w danym momencie były jednocześnie dojone 24 krowy. Udój dokonywany jest dwa razy dziennie. Pierwszy o godz. 4-tej rano, drugi o 16-tej i trwa średnio 2 godziny.
Pomimo niesprzyjającej pogody uczniowie chętnie uczestniczyli w wycieczce oraz rozmowach z przedstawicielami Ekofarmy Kaszubskiej, sprawiło im to wiele radości, gdyż mogli swoją wiedzę przełożyć na praktykę.