Skip to content Skip to footer

Warsztaty kulinarne “Stawiam na wołowinę”

Dziś 15 października 2024 w naszej szkole miały miejsce wyjątkowe warsztaty kulinarne „STAWIAM NA WOŁOWINĘ” w ramach projektu, którego pomysłodawcą i koordynatorem jest Związek Polskie Mięso. Na początku uczniowie uczestniczyli w inspirującym wykładzie, który prowadził Marcin Budynek , jeden z najbardziej uznanych polskich szefów kuchni, założyciel Akademii Kulinarnej oraz Klubu Szefów Kuchni. Podczas wykładu szef kuchni przedstawił rasy bydła, zapoznał nas z odżywczymi właściwości mięsa wołowego oraz zaprezentował uczniom poszczególne elementy kulinarne wołowiny. W części praktycznej młodzież w dwuosobowych zespołach w pracowni gastronomicznej miała okazję samodzielnie przygotować następujące potrawy: tatar w dwóch różnych odsłonach, kaszotto grzybowe podane ze stekiem wołowym, wołowina w stylu orientalnymi z ryżowym makaronem, lekką sałatkę z marynowaną wołowiną oraz hamburger z wołowiny podany w bułce wraz z sosem pesto. Dzięki obecności doświadczonych kucharzy, uczniowie otrzymali wiele cennych wskazówek i rad dotyczących sztuki kulinarnej. Zaserwowane dania zachęcały do konsumpcji nie tylko piękną dekoracją, ale i właściwe dobraną zastawą. W warsztatach brali udział uczniowie z klasy I, II, III, IV, V klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz dwóch uczniów z klasy I Branżowej Szkoły pierwszego stopnia w zawodzie kucharz. Na zakończenie każdy z uczestników otrzymał fartuch, certyfikat ukończenia kursu kulinarnego oraz nóż szefa kuchni. Uzupełnieniem były materiały edukacyjne, w tym lektura na temat wołowiny oraz przepisy, które na pewno przydadzą się w przyszłości. To była niezapomniana przygoda kulinarna, która z pewnością zainspiruje naszych uczniów do dalszych eksperymentów. Warsztaty zorganizowała pani Agnieszka Grzegorzewska.