Uczestnik: Agnieszka Bielawa (08.04.2024-12.04.2024)
Miejsce stażu: Restaurante Palatu (Grelhas e Gravuras Restauração), Rua D. Afonso Henriques, no. 64, 4700-030 Braga, Portugalia
W dniach 08.04.2024 – 12.04.2024 nauczycielka przedmiotów zawodowych – Agnieszka Bielawa odbywała szkolenia branżowe w miejscowości Braga w Portugalii.
Stażystka doskonaliła wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie gastronomii w ramach projektu Erasmus+. Pani Agnieszka Bielawa odbywała swój staż w Restauracji Palatu.
Podczas stażu zapoznała się z zasadami funkcjonowania portugalskiej restauracji, jej kartą menu, kartą win, potrawami kuchni portugalskiej oraz zasadami doboru win do potraw. Udoskonaliła w praktyce wiedzę nt. bielizny i zastawy stołowej, wyposażenia stanowiska pracy kelnera oraz metod jego pracy.
Do zadań stażystki należało: obserwacja pracy pracowników restauracji, obsługa gości w czasie różnych posiłków, pobieranie należności, obsługa ekspresu do kawy, prace porządkowe w sali konsumenta (nakrycie stołów, dobór zastawy i szkła, uzupełnianie zastawy, wykorzystanie wózka i pomocnika kelnerskiego)
Realizacja stażu w Portugalii to świetna lekcja zawodu, nowe doświadczenia i umiejętności oraz znajomości, a także praca z życzliwymi i pomocnymi ludźmi. Udział w stażu był bardzo ciekawym i bogatym doświadczeniem. Nabytą wiedzę i praktyczne umiejętności nauczyciel zamierza wykorzystać na lekcjach z przedmiotów zawodowych, dzięki czemu przekazywana uczniom wiedza, poparta praktycznym doświadczeniem, będzie bardziej przekonująca. Zdobyte umiejętności wzbogacą zajęcia praktyczne, jak również będą wykorzystane w przygotowaniu uczniów do konkursów i na praktyki zagraniczne, a przede wszystkim w edukacji przyszłego absolwenta do rynku pracy.
Po powrocie do kraju uczestniczka będzie się dzielić nabytą wiedzą oraz praktycznymi umiejętnościami z innymi nauczycielami (lekcje otwarte, warsztaty).