W terminie od 8.04.2024r do 3.05.2024 roku, braliśmy udział w miesięcznym stażu zagranicznym w Portugalii, w mieście Braga, jako uczestnicy projektu Erasmus+ współfinansowanego z Unii Europejskiej.
Uczestnikami wyjazdu było 10 uczniów Technikum w Somoninie: Otylia Głowienka i Krystian Benka (kl. 3 technikum hotelarskie), Zuzanna Wielgus (kl. 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych), Antonina Plichta, Oliwia Wilczewska, Julia Radomska i Kacper Brylowski (kl. 3 technikum weterynarii) oraz Victoria Wolff, Agata Domaros i Paweł Cybulski (kl. 4 technikum weterynarii). Opiekunami grupy były Panie – Alicja Drzewiecka i Grażyna Walkusz.
Podczas realizacji projektu pracowaliśmy u pracodawców od poniedziałku do piątku. Zostaliśmy przydzieleni grupami: kl. 3Tw do hotelu dla zwierząt “Nortdog”, kl. 3THż do restauracji “Pampa’s Churrascaria” ; kl. 4Tw5 do szkoły jazdy konnej “Trote-Centro Hipico” .
Agata Domaros, Victoria Wolff i Paweł Cybulski odbywali staż w szkółce jeździeckiej Trote – Centro Hipico, S. a. Obowiązki, które im powierzono polegały na czyszczeniu koni – wyczesywaniu z kurzu, pielęgnacji grzyw i ogonów oraz czyszczeniu kopyt. Dbali też o czystość w stajni, m.in. czyścili poidła, żłoby i zamiatali korytarze. Pod opiekę przydzielono im również rodzinę osłów, które codziennie doglądali wraz z karmieniem i uzupełnianiem wody. Brali udział w pomocy przy hipoterapii – prowadząc konia. Znajdowały się tam również inne zwierzęta tj. koty i psy, które codziennie im towarzyszyły. Mieli okazję zobaczyć werkowanie oraz podkuwanie kopyt przez kowala.
Antonina Plichta, Julia Radomska, Oliwia Wilczewska i Kacper Brylowski odbyli staż w hotelu dla psów pod nazwą NortDog. Zajmowali się pielęgnacją psów – wyczesywali ich sierść, kąpali je oraz suszyli, pilnowali porządku w kojcach. Dbali również o ich zdrowie poprzez podawanie leków jak i suplementów. Większość czasu spędzali na zabawie z czworonożnymi przyjaciółmi.
Otylia Głowienka i Krystian Benka podczas swojego stażu w restauracji Pampa’s Churrascaria pełnili funkcję kelnerów. Do ich zadań należało: prezentacja oraz nalewanie win, polerowanie zastawy stołowej, przygotowywanie bielizny stołowej, dbanie o porządek na sali i utrzymanie porządku w pomieszczeniach socjalnych. Obsługiwali również bar, gdzie zajmowali się przyrządzaniem napojów alkoholowych jak i kaw oraz herbat.
Podczas stażu w restauracji Pampa’s Churrascaria Zuzanna Wielgus doskonaliła swoje umiejętności w przygotowywaniu przystawek, krojeniu składników do potraw, porcjowaniu dań i ich dekorowaniu. Ponadto przyrządzała surówki. Pilnowała również porządku w kuchni.
Wyjazd ten dał nam możliwość zyskania nowych umiejętności związanych z naszymi zawodami. Doskonaliliśmy branżowy język angielski i i komunikowanie się w języku angielskim, nauczyliśmy się także kilku podstawowych zwrotów w języku portugalskim. Pobyt w Portugalii był także okazją do poznania kultury i zwyczajów Portugalczyków oraz zyskania większej pewności siebie w kontaktach między ludzkich.
Zebrane umiejętności będą nam bardzo przydatne zarówno w zawodzie wykonywanym w przyszłości, jak i w naszym życiu codziennym. Wiedzę i doświadczenia zdobyte w Portugalii będziemy w późniejszym czasie także przekazywać społeczności szkolnej.
Czas wolny spędzaliśmy aktywnie chodząc na spacery po mieście, podczas których chłonęliśmy uroki Portugalii. Całą grupą często graliśmy na boisku miejskim w koszykówkę. W weekendy mieliśmy zaplanowane wycieczki: w pierwszym tygodniu zwiedzaliśmy Bragę, w której mieszkaliśmy; w kolejny weekend udaliśmy się do Lizbony, stolicy Portugalii, oraz Fatimy. Trzecią wycieczką było Porto, czyli drugie pod względem wielkości miasto w Portugalii. W następnym tygodniu pojechaliśmy nad ocean do miasta Viana do Castelo, niestety pogoda nie sprzyjała kąpieli w oceanie. Ostatnia wycieczka była do miasta Guimaraes, w którym zobaczyliśmy najstarszy portugalski zamek wybudowany ponad tysiąc lat temu, była to wycieczka dodatkowa podczas Święta Pracy.
Praktyki zagraniczne nauczyły nas bardzo wielu rzeczy, które na pewno zapamiętamy na długi czas. Otworzyliśmy się bardzo na ludzi oraz nowe doświadczenia. Poznaliśmy zupełnie nową kulturę oraz piękne miejsca. Przede wszystkim zyskaliśmy niezbędne doświadczenie zawodowe, które przyda nam się w późniejszych etapach naszej kariery zawodowej.
Uczestniczka stażu-Antonina Plichta