Dnia 16 lipca 2022 roku rozpoczęłyśmy praktykę zagraniczną w Belgii, realizowaną w ramach projektu Erasmus+. Uczestnikami tego wyjazdu były cztery uczennice klasy II Technikum Hotelarskiego: Weronika Plichta, Zuzanna Drywa, Dagmara Lejkowska i Paulina Czerwińska oraz uczennica II klasy Szkoły Branżowej I stopnia w zawodzie kucharz: Kamila Lange. Opiekunem grupy była Pani Monika Dobke. Praktyki trwały od 16 lipca do 14 sierpnia 2022r. w Hotelu de La Poste w mieście Bouillon. W dzień naszego przyjazdu ciepło przywitał nas portier Dries, który pomógł nam z zakwaterowaniem. Pani Monika Dobke wraz z Zuzanną i Dagmarą otrzymały pokoje hotelowe, zaś pozostali uczestnicy zamieszkali w mieszkaniach pracowniczych.
Następnego dnia zostałyśmy zapoznane z godzinami posiłków, z ogólnymi zasadami panującymi w hotelu oraz każda z nas poznała swoje stanowisko pracy. W przypadku Kamili była to kuchnia hotelowa. Paulina i Dagmara zostały przydzielone do obsługi gości w restauracji, natomiast Weronika i Zuzia oddelegowane zostały do baru Bom. Każda z dziewczyn została zaopatrzona w pracownicze uniformy, grafik godzin pracy oraz poznałyśmy zakres obowiązków, który będzie do nas należał. Za barem obowiązywała firmowa koszulka, skórzana zapaska oraz ciemne spodnie i czarne obuwie. W hotelowej restauracji dziewczyny również zostały zobligowane do noszenia ciemnych spodni, otrzymały koszule z logo hotelu oraz długie zapaski. Kamila odbywała praktyki w szkolnym uniformie kuchennym.
W restauracji dziewczyny pracowały zmianowo od godziny 7.50 do 16.00 oraz od 15.00 do 23.00. Kamila natomiast pracowała od godziny 9.00 do 14.00 po czym miała przerwę i po kolacji wracała do pracy od 18.00 do 21.00. W barze Bom również panował system zmianowy, jedna z dziewczyn przychodziła na godzinę 10.30 i pracowała do godziny 18.30, zaś druga zaczynała pracę o godzinie 15.00 a kończyła około 22.30. W zależności od stanowiska, do naszych obowiązków należało między innymi: dbanie o porządek na stanowisku pracy, przygotowywanie drinków zawierających alkohol i napojów bezalkoholowych (w barze), przygotowywanie napojów gorących (w barze i restauracji), obieranie warzyw, dekorowanie talerzy oraz przyrządzanie przystawek (w kuchni).
W czasie wolnym aktywnie zwiedzałyśmy okolicę oraz próbowałyśmy lokalnych przysmaków. Najciekawsze okazały się tamtejsze targi tematyczne. Odbywały się one zazwyczaj w weekendy i miały na celu przybliżyć historię zamku, kulturę i tradycję regionu. Szybko można było zauważyć, że jest to miasteczko turystyczne, bardzo chętnie odwiedzane w celach wypoczynkowych i rekreacyjnych. Miasteczko Bouillon jest bardzo klimatyczne, zarówno pod względem położenia – w zakolu rzeki Semois, oraz ze względu na styl architektury. W czasie praktyk każda z nas miała możliwość nauczyć się wielu nowych i przydatnych umiejętności, doskonalić znajomości języka angielskiego oraz poznać kulturę i tradycję regionu. W pracy miałyśmy również okazję nauczyć się podstawowych słów w języku francuskim, którym posługują się mieszkańcy miasteczka. Mile wspominamy pobyt w Bouillon. Mogłyśmy nabrać doświadczenia w zawodzie, ale także przełamać własne bariery. Była to świetna okazja do działania w zespole międzynarodowym.
Uczestniczka stażu: Weronika Plichta