W dniach 26.06.2019 – 26.07.2019r. razem z trzema koleżankami z ZSP w Somoninie brałam udział w stażu zawodowym na Malcie, realizowanym w ramach projektu Erasmus+ “Partnerstwo w kształceniu zawodowym”. Praktyki odbywały się w dwóch maltańskich restauracjach: “Bistro 516” w Valletcie (Joanna Sikora, Marta Dera z klasy III T) oraz “ElCatalan” w Xghajrze (Weronika Kostuch i Julia Formela z klasy II T). Opiekunem grupy była p. Maria Konkel.
Naszą podróż zaczęłyśmy od trzygodzinnego lotu samolotem z Gdańska. Po przylocie na Maltę udałyśmy się do miejsca zakwaterowania w Safi.
Następnego dnia udałyśmy się do Future Focus na spotkanie z panią Dianą Busuttili. Jest ona pracownikiem organizacji pośredniczącej. Mile nas przywitała, po czym zapoznała nas z naszymi przełożonymi. Po omówieniu i przedstawieniu nam wszystkich ważnych informacji pojechałyśmy do miejsca naszej pracy, gdzie zapoznano nas z pracownikami.
Dzięki uprzejmości i życzliwości właścicieli i pracowników, szybko zaaklimatyzowałyśmy się w nowych miejscach pracy. Przedstawiono nam organizację pracy oraz zasady funkcjonowania obiektów.
Ja wraz z Weroniką Kostuch zaczęłyśmy nasz staż w restauracji “El Catalan”. Do naszych zadań należało: przyrządzanie potraw na podstawie receptur, z uwzględnieniem specyfiki regionalnej i narodowej (potrawy z królika, lasagne i sałatka z łososia); dekorowanie potraw; obsługa urządzeń i sprzętów znajdujących się w kuchni gorącej i zimnej (pakowarka próżniowa, szatkownica i krajalnica do chleba); ekspedycja potraw; przygotowanie i sprzątanie stanowiska pracy; obróbka wstępna warzyw (np. pomidorki koktajlowe, cebula), mięs (kurczak, owoce morza) oraz przestrzeganie zasad oceny jakościowej żywności. Joanna Sikora i Marta Dera pracowały w “Bistro 516”. Do ich zadań należało, m.in.: obsługa gościa; przygotowywanie bufetu śniadaniowego zgodnie z zasadami; stosowanie metod serwowania potraw i napojów; dobór zastawy stołowej do potraw i napojów; przygotowanie pomieszczeń do przyjęcia gości; przyjmowanie zamówień na napoje alkoholowe i bezalkoholowe; przyjmowanie i realizacja zamówień gości na napoje gorące.
Czas wolny wykorzystałyśmy na zwiedzanie – poznawanie pięknej maltańskiej architektury, kultury i tradycji oraz korzystanie z walorów przyrodniczych miejsca. Naszą ulubioną atrakcją były muzea. Zwiedziłyśmy, między innymi: Muzeum II Wojny Światowej, Pałac Inkwizytora i Fort Św. Anioła w Birgu; Narodowe Muzeum Archeologiczne, Narodowe Muzeum Sztuk Pięknych, Pałac Wielkiego Mistrza i Zbrojownia Pałacowa w Valletcie oraz tamtejsze ogrody; Katakumby św. Pawła i Domus Romana w Rabacie; odwiedziłyśmy Mdinę i tamtejsze Muzeum Historii Naturalnej; zwiedziłyśmy też Rotundę w Moście. Zobaczyłyśmy megalityczne Świątynie Tarxien. Miałyśmy okazję także popłynąć łódką do przepięknych Blue Grotto. Odwiedziłyśmy Narodowe Akwarium w Buggibie, turystyczne miejscowości Sliema i St. Julien, gdzie popłynęłyśmy promem. Byłyśmy też na całodziennej wycieczce na Gozo. Nie ominęłyśmy też plaż. Do naszych ulubionych należała Pretty Bay, znajdująca się w Berżebbugi.
Dzięki stażowi zagranicznemu każda z nas mogła rozwinąć swoje umiejętności zawodowe, kompetencje językowe, poznać nową kulturę, tradycję i posmakować potraw innej kuchni. Stałyśmy się bardziej otwarte na nowe znajomości, poznałyśmy innych ludzi i ich zwyczaje. Wszystkie uznajemy praktyki zagraniczne za udane – pełne pięknych doświadczeń i wspomnień.
Uczestniczka projektu: Julia Formela