W dniach od 02.07. do 02.08. 2016r. cztery dziewczyny wzięły udział w stażu zagranicznym na Malcie. Były to uczennice z klasy 2 technikum: Natalia Frankowska, Roksana Kwidzinska oraz Iwona Miszewska, a także uczennica klasy 3 Technikum Magdalena Wicka wraz z opiekunem praktyk – panią Wioletą Szwaba.
Miejscem zbiórki było lotnisko w Gdańsku, gdzie po odbytej odprawie udałyśmy się na bezpośredni lot na Maltę. Po 3 godzinnym locie po wyjściu z samolotu miałyśmy możliwość zobaczenia pięknych fajerwerków, które są atrakcją codziennych zabaw. Na miejscu byłyśmy około godziny 22.30 i zaraz po przylocie pojechałyśmy do naszego miejsca zakwaterowania w miejscowości Hal-Safi.
Następnego dnia odwiedziłyśmy siedzibę Future Focus, która znajdowała się w stolicy Malty Valettcie. Na miejscu zapoznałyśmy z się z osoba odpowiedzialna za nasze praktyki, wypełniłyśmy niezbędne formularze oraz otrzymałyśmy wizytówki z numerem kontaktu, w razie pojawienia się problemów podczas odbywania stażu.
W pierwszych dniach pojechałyśmy do miejsc, w których miałyśmy odbywać praktyki. Tam zapoznałyśmy się z właścicielami oraz personelem. Każda z dziewczyn pracowała w innej restauracji: Natalia w restauracji „Cosmana Nawarra” w miejscowości Rabat, Roksana w restauracji „iPlace” w Marsaxlokk, Iwona odbywała praktyki w restauracji „Soutport& Villa Garden” również w miejscowości Marsaxlokk, natomiast Magdalena Wicka w restauracji „Capistrano” w Valetcie. Praktykantki zapoznano z zakresem obowiązków, przepisami BHP, HACCP oraz PPOŻ. Przydzielono je także do odpowiednich działów: restauracja, kuchnia.
Do obowiązków na dziale obsługi konsumenta należało m.in. przygotowywanie sal, nakrywanie stołów zastawą stołową, przyjmowanie i realizacja zamówień, serwowanie dań gościom, zbieranie brudnej zastawy stołowej, pomoc w utrzymaniu porządku w restauracji, czyszczenie i układanie alkoholi, znajdujących się za barem, a także obsługa ekspresu do kawy i serwowanie jej konsumentom.
Natomiast uczennice pracujące w kuchni pomagały w przygotowywaniu dań wydawanych na salę, obróbce wstępnej produktów, dekorowaniu talerzy i gotowych potraw, myciu naczyń kuchennych, a także utrzymaniu ogólnego porządku w kuchni.
W czasie wolnym miałyśmy możliwość zwiedzenia pięknych i malowniczych zakątków wyspy. Byłyśmy w Blue Grotto, gdzie dzięki rejsowi łódką widziałyśmy przepiękne dno morskie z głębokości 3 metrów, a także ciekawe jaskinie i koralowce. Odwiedziłyśmy dawną stolicę Malty – Mdinę, która potocznie nazywana jest „Cichym Miastem”, ze względu na ograniczony ruch uliczny. Udało nam się również skorzystać ze słonecznych i piaszczystych plaż Malty. Naszą ulubiona plażą była Pretty Bay. Miałyśmy też czas na odwiedzenie miast typowo turystycznych, gdzie kupowałyśmy pamiątki.
Dzięki stażowi zagranicznemu każda z dziewczyn miała możliwość rozwinąć swoje umiejętności zawodowe, kompetencje językowe, poznać nową kulturę, tradycję i zasmakować potraw innej kuchni. Stałyśmy się bardziej otwarte na nowe znajomości, poznałyśmy tamtejszych ludzi i ich zwyczaje. Szefostwo restauracji dało nam dużo wskazówek, co do dalszych kroków w naszej drodze zawodowej, a także uświadomili nam, że jesteśmy dobrzy w tym, co robimy i abyśmy się nie poddawały, tylko czerpały jak najwięcej wiedzy i umiejętnie ją wykorzystywały.
Wyjazd oceniamy na bardzo udany, mamy dużo wspaniałych wspomnień i nowych doświadczeń. Podróż do Polski przebiegła pomyślnie i bez żadnych komplikacji. Bezpiecznie i z uśmiechem na twarzy wylądowałyśmy na lotnisku w Gdańsku.
Natalia Frankowska