Skip to content Skip to footer

III miejsce w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Oliviera Roellingera w Atenach

Weronika Dawidowska, uczennica klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Powiatowego Zespołu Szkół im. Józefa Wybickiego w Somoninie, odniosła ogromny sukces, zajmując III miejsce w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Oliviera Roellingera, w kategorii „Kucharze – Studenci – Europa Południowa i Wschodnia”, który odbył się 24 kwietnia 2025r. w Atenach.

Zadaniem konkursu było przygotowanie dwóch przepisów oraz sporządzenie dwóch potraw zawierających gatunek ryby niezagrożonej i owoce morza lub algi. Dania przygotowane były wyłącznie ze składników podanych w regulaminie konkursu oraz dwóch dodatkowych składników. Uczestnicy konkursu mieli również za zadanie przygotować prezentację w języku angielskim na temat tychże potraw.

Uczennica przygotowała dania na najwyższym kulinarnym poziomie, tj.: pstrąg tęczowy na purée ziemniaczanym z sosem buraczanym oraz zupę krem z ryb i krewetek z grzankami.

Przygotowanie potraw z ryb i owoców morza lub alg, oparte na zasadach zrównoważonego rozwoju, to nie tylko wyzwanie kulinarne, ale także ważny krok w kierunku promowania odpowiedzialnego podejścia do żywności. Należy podkreślić, że zrównoważony rozwój w gastronomii staje się coraz bardziej istotny, a umiejętność tworzenia smacznych i jednocześnie ekologicznych dań jest niezwykle cenna.

W ramach działań towarzyszących konkursowi, 25 kwietnia br. organizatorzy konkursu, jury, uczestnicy i ich opiekunowie mieli okazję zobaczyć Akropol, zmianę warty przed grobem nieznanego żołnierza, Fish market, gdzie poznali nowe gatunki ryb i owoców morza.

Założeniem konkursu nie była tylko rywalizacja, lecz chodziło również o zwrócenie uwagi na zrównoważony rozwój i ochronę zasobów morskich. Dzięki wyjazdowi do Grecji (23.04–26.04.2025r.) Weronika i jej nauczycielka, Pani Alicja Drzewiecka mogły doskonalić kompetencje komunikacji w języku angielskim, kompetencje zawodowe, zwiedzić Ateny, poznać kulturę i zwyczaje Grecji oraz nawiązać nowe kontakty z kucharzami i rówieśnikami.

Weronika wykazała się nie tylko wysokimi umiejętnościami kulinarnymi, ale także kreatywnością i profesjonalizmem, co zostało docenione przez międzynarodowe jury.

Sukces Weroniki to powód do dumy nie tylko dla niej samej, ale także dla całej społeczności szkolnej, a także dla Polski. Reprezentowanie Polski w tak prestiżowym wydarzeniu to ogromne wyróżnienie. Uczennica, jako jedyna reprezentowała nasz kraj w konkursie. Konkurs jest inspiracją dla innych uczniów do rozwijania swoich pasji i talentów w dziedzinie gastronomii. Gratulujemy serdecznie i życzymy dalszych sukcesów na kulinarnej drodze.

Uczennicę do konkursu przygotowywała pani Alicja Drzewiecka.

Konkurs był realizowany w ramach projektu Erasmus+, współfinansowanego z Unii Europejskiej.