W dniach 29.06.2019 – 29.07.2019r. razem z koleżankami i kolegą z ZSP w Somoninie uczestniczyłam w miesięcznym stażu zagranicznym w Maladze w Hiszpanii, realizowanym w ramach projektu Erasmus+ „Partnerstwo w kształceniu zawodowym”. Opiekunem naszej grupy (Klaudia Kassner, Klaudia Mejer, Jan Leyk i Klaudia Niemc) był pan Robert Zieliński.
Nasza przygoda rozpoczęła się wczesnym rankiem 29 czerwca 2019r. na lotnisku w Gdańsku, skąd wyruszyliśmy do Amsterdamu, a następnie do Malagi. Na miejscu byliśmy późnym wieczorem, dodatkowo okazało się, że nasze bagaże zostały zgubione (musieliśmy czekać na nie trzy dni). Na lotnisku powitała nas przedstawicielka organizacji przyjmującej, a następnie udaliśmy się do naszego apartamentu.
Pomimo braku bagaży, nie zrezygnowaliśmy ze zwiedzania Malagi. Już następnego dnia udaliśmy się do centrum miasta, weszliśmy także do ruin Teatru Rzymskiego, zwiedziliśmy Alcazabę. W kolejnym dniu wspięliśmy się na El Gibralfaro oraz na punkt widokowy leżący przy twierdzy. Odwiedziliśmy też na plażę Malagueta.
W pierwszym dniu stażu udaliśmy się do restauracji na spotkanie z właścicielem i opiekunami naszych praktyk. Tam poinformowano nas o godzinach pracy, obowiązkach na poszczególnych stanowiskach oraz koniecznym stroju. Pokazano nam także dwie restauracje, w których mieliśmy pracować. Janek i ja przydzieleni zostaliśmy do restauracji Puerta Nueva, zaś dwie Klaudie do Restauracji La Barbacana.
Dzięki miłej i przyjaznej atmosferze oraz otwartości Hiszpanów szybko zaaklimatyzowaliśmy się w miejscach w pracy.
Naszymi głównymi obowiązkami w barze było: przyrządzanie napojów zimnych i gorących, parzenie różnych rodzajów kaw, sprzątanie oraz organizacja miejsca pracy, obsługa gości, przyrządzanie tradycyjnych hiszpańskich churros, przygotowanie tablic menu, zmywanie naczyń oraz sztućców barowych, nakrywanie do stołów oraz przygotowanie bielizny stołowej i sztućców do użytku.
Głównymi obowiązkami w kuchni było: przyrządzanie przekąsek oraz pomoc przy przygotowaniu dań obiadowych, zmywanie naczyń i przyrządów kuchennych, przygotowanie różnego rodzaju mięs do gotowania lub smażenia, przyrządzanie i degustowanie tradycyjnych potraw hiszpańskich.
Pracownicy restauracji nauczyli nas elementów języka hiszpańskiego, a my ich języka polskiego.
Przez resztę naszego wolnego czasu zwiedziliśmy dużo ciekawych miejsc, poznaliśmy hiszpańską kulturę oraz spróbowaliśmy mnóstwo regionalnych potraw. W Maladze zwiedziliśmy, m.in.: Galerię Sztuki Pompidou, Muzeum Pablo Picassa czy Muzeum de Malaga. Odwiedziliśmy też Muzeum Interactive Music – wystawę poświęconą instrumentom muzycznym – poznaliśmy ich przekrój z różnych kategorii i okresów. Na niektórych instrumentach można grać – z czego z chęcią skorzystaliśmy. Zawitaliśmy na największym w Maladze targu, w gdzie można było zakupić świeże owoce morza, owoce i warzywa. Spacerowaliśmy też urokliwymi uliczkami miasta i odwiedzaliśmy te ze sklepami – znanych marek oraz z typowymi pamiątkami. Korzystaliśmy też z uroków plaż i morza.
W jeden z weekendów pojechaliśmy na wycieczki do miasta Ronda. Po drodze mogliśmy obserwować piękne krajobrazy oraz malownicze hiszpańskie miasteczka. W Rondzie odwiedziliśmy Corridę, przy której znajduje się też Muzeum Torreadorów. Spacerując malowniczym parkiem, podziwialiśmy piękne widoki ze zbocza góry. Przeszliśmy się mostem Puente Nuevo i zobaczyliśmy trasę widokową, wiodącą wzdłuż stromej górskiej ściany. Później zwiedziliśmy świątynię „Iglesia de Maria Auxiliadora”. Finałowym punktem wycieczki była wizyta w Muzeum Wina, gdzie oprócz poznania historii i procesu produkcji tego trunku, mogliśmy uczestniczyć w jego degustacji.
Dzięki wyjazdowi na staż zawarliśmy nowe przyjaźnie, poznaliśmy nową kulturę, spróbowaliśmy nowych smaków kulinarnych. Poznaliśmy też nowe techniki obsługi gości oraz zasady pracy w barze. Udoskonaliliśmy nasz język angielski i poznaliśmy nowe słownictwo w języku hiszpańskim. Staż był dla nas niesamowitą przygodą.
Uczestniczka: Klaudia Niemc