Skip to content Skip to footer

 #ErasmusDays 2025 w PZS w Somoninie – Dzień 2.

W drugi dzień obchodów #ErasmusDays 2025 (czwartek 16 października 2025r.)  gościliśmy w naszej szkole uczniów i nauczycieli z okolicznych szkół podstawowych, ale i sporo atrakcji czekało młodzież niezaangażowaną w bezpośrednie działania z ósmoklasistami.

W myśli idei “Europa wspólnych wartości”, #ErasmusDays 2025 w PZS w Somoninie promował postawy proekologiczne i prozdrowotne. Działania przygotowane dla uczniów na dzień 2. obejmowały zarówno wiedzę teoretyczną, jak i jej praktyczne zastosowanie.

Uczniowie szkoły w kilku grupach uczestniczyli w wykładach, połączonych z pokazami i dyskusją, oraz zajęciach sportowych – pokazujących, jak praktycznie realizować postulaty dbania o otaczające nas środowisko i zdrowy styl życia.

W bloku tematycznym ekologia, pani Magdalena Wrońska, nauczyciel biologii i chemii, przygotowała pasjonujący wykład na temat: “W jaki sposób człowiek wpływa na środowisko przyrodnicze”. Poruszyła zagadnienia dotyczące, m.in. efektu cieplarnianego, zanieczyszczeń powietrza i ich głównych źródeł, zanieczyszczeń wód czy wpływu człowieka na biosferę. Wszystkie problemy omówiono też w kontekście jednostkowego, dotyczącego każdego z nas działania, jakie możemy podjąć dla ochrony środowiska naturalnego. Ciekawy sposób prezentacji skłaniał uczniów do zadawania licznych pytań i żywej dyskusji w tej kwestii, co przyczyniło się do jeszcze lepszego przybliżenia problemów ekologicznych młodym ludziom.

Dodatkową częścią spotkania były warsztaty na temat segregacji śmieci, która jest istotnym zagadnieniem dla naszej placówki. Pani Magdalena Wrońska, wykorzystując konkretne przykłady i rekwizyty z życia uczniów (szkoła/dom) oraz specyfikę lokalną (zalecenia przedsiębiorstwa odbierającego odpady komunalne) przypomniała młodzieży, jak segregować odpady na poszczególne frakcje. Problem niewłaściwej segregacji odpadów, oprócz względów ekologicznych, dotyczy również kwestii odpowiedzialności za dobro wspólne (względy ekonomiczne).

Temat zdrowia – zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania podjęła pani pedagog Anita Leszkowska. W swojej prelekcji szczególną uwagę poświęciła wpływowi diety, witamin i minerałów zawartych w pokarmach na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Zgodnie z ideą “w zdrowym ciele zdrowy duch”, podkreśliła też ich wpływ na kondycję psychiczną człowieka.

Aby teorię wcielić w praktykę, nauczyciele wychowania fizycznego – pan Mariusz Lamk i pani Grażyna Walkusz – przygotowali zabawy sportowo-rekreacyjne w sali gimnastycznej. Uczniowie poszczególnych klas podejmowali zdrową rywalizację w torze przeszkód, rzucie do celu, slalomie między pachołkami oraz innych ruchowych konkurencjach. Oprócz zdrowej dawki ruchu, było też sporo radości i zabawy.

Dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz (3 BSb) oraz technik żywienia i usług gastronomicznych (2 Tb) zorganizowano warsztaty gastronomiczne z panem Kazimierzem Żołnowskim – członkiem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, byłym nauczycielem przedmiotów zawodowych w naszej szkole oraz uczestnikiem kilku staży w ramach programów finansowanych z funduszy UE, w tym Erasmus+. Pan Kazimierz zdradzał młodym adeptom sztuki kucharskiej tajniki przygotowywania potraw z wołowiny, ale i przygotowania dań kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Wykonywanie potraw, okraszał opowieściami na temat staży we Włoszech (Erasmus+) i doświadczeń nabytych u włoskich kucharzy.

Dzień minął w pozytywnej atmosferze. Uczestnicy #ErasmusDays poszerzyli swoją wiedze o świecie, umiejętności zawodowe, ale i mieli okazję do integracji i dyskusji na ważne społecznie tematy.