W ramach projektu Erasmus + „Zawodowcy na start” czwórka uczniów: Paulina Szwychtenberg, Magdalena Bobkowska, Sebastian Sulecki oraz Bartłomiej Wilma wraz z opiekunem Anną Ambros miała możliwość uczestnictwa w stażu zawodowym w hotelu De La Poste w mieście Bouillon. Staż odbywał się w terminie od 27.07.2016 do 26.08.2016 r.
W czasie pobytu w Bouillon zawarliśmy dużo nowych znajomości oraz poznaliśmy kulturę Belgii. Zdobyliśmy nowe kompetencje personalne i społeczne. Staliśmy się bardziej komunikatywni, zdyscyplinowani oraz spostrzegawczy. Nauczyliśmy się pracować w zespole oraz doskonaliliśmy komunikowanie się w językach obcych: angielskim oraz francuskim. Nabyliśmy bardzo dużo nowych umiejętności zawodowych z zakresu technik barmańskich oraz przyrządzania potraw i napojów. Zrozumieliśmy kulturową i językową różnorodność w Europie. Nauczyliśmy się organizować własną pracę oraz wykazywać w niej kreatywność.
Poprzez udział w projekcie uzyskaliśmy certyfikat ECVET, EUROPASS oraz certyfikat pracy, które będą nam bardzo przydatne, gdy będziemy poszukiwać pracy na polskim lub zagranicznym rynku pracy.
Staż w Bouillon wykorzystaliśmy także, aby zwiedzić i poznać tamtejszą okolicę. W czasie wolnym zwiedziliśmy średniowieczny zamek, który znajduję się na wzgórzach Bouillon. Często chodziliśmy na spacery po mieście, do lasu lub nad rzekę. Bardzo zachwyciła nas wyprawa na wieżę widokową z której zobaczyliśmy całe miasto. Jedną z najbardziej atrakcyjnych wycieczek była podróż do Luksemburga. Zwiedziliśmy tam całe miasto jeżdżąc specjalnym autobusem „City Sightseeing”. Luksemburg zrobił na nas bardzo dobre wrażenie. W czasie wolnym po pracy często rozmawialiśmy dzieląc się wzajemnie swoimi spostrzeżeniami również rozmawialiśmy z innymi pracownikami hotelu.
Wyjazd bardzo podobał się każdemu uczestnikowi stażu. Praktyka zagraniczna to fantastyczna przygoda, dzięki której można się sporo nauczyć, zyskać doświadczenie zawodowe, poznać inną kulturę oraz jest to wyzwanie, aby sprawdzić samego siebie w różnych sytuacjach życiowych. Bardzo podobały nam się formy spędzania naszego czasu wolnego. Byliśmy miło zaskoczeni bardzo dobrą organizacją pracy w restauracji, barze oraz kuchni.