Od 22 maja do 17 czerwca 2018 roku czworo uczniów z Technikum w Somoninie odbywało praktykę w Belgii w ramach programu ERASMUS + „Zawodowcy w europejskiej szkole”. Doskonaliliśmy umiejętności w hotelu „De La Poste w miasteczku Bouillon.
W pierwszym tygodniu naszej pracy wraz z Wiktorią Pawelczyk, Klaudią Niemc oraz Agatą Zimmermann zapoznałyśmy się z personelem hotelu, współpracownikami i działem, którym będziemy się zajmować. Naszym pierwszym zadaniem było znoszenie brudnych naczyń po śniadaniu i nakrywanie stolików do śniadań, po czym nauczono nas obsługi barowego ekspresu do kawy, tworzenia specjalnych napojów gorących jak „cappuccino italiana”. Zapoznano nas z zasobem alkoholi (piw, win jak i szampanów), a także nauczono, jak segregować napoje zimne. Już w pierwszym tygodniu praktyk mieliśmy kontakt z konsumentami poprzez serwowanie wyporcjowanych dań jak i napojów gorących czy napojów zimnych. W drugim tygodniu naszej pracy zaczęłyśmy obsługiwać grupy turystyczne, jak i gości indywidualnych podczas kolacji w hotelowej restauracji. Ponadto doskonaliłyśmy swoje umiejętności serwowania dań, win, komunikacji w języku angielskim i francuskim czy nakrywania stołów do posiłku. W trzecim tygodniu opanowałyśmy do perfekcji nalewanie piwa z kija, zbieranie należności za zamówienia, wydawanie reszty, a nawet prezentowanie win i ich serwowanie. W ostatnim tygodniu naszych praktyk zagranicznych jedynie doskonaliłyśmy nabyte do tej pory umiejętności m.in. porozumiewanie się w języku angielskim jak i francuskim, organizację pracy w zespole czy techniki serwowania dań. Pojawili się także nowi praktykanci z Francji, których wprowadzałyśmy w pracę w barze jak i w restauracji.
Zaraz po przyjeździe do Bouillon i zapoznaniu się z miejscem praktyk jak i z personelem poszłyśmy na spacer po miasteczku. Wraz z opiekunem Panią Dyrektor Elżbietą Świętoń udałyśmy się do znanego w tamtejszych stronach zamku, miejskiego parku oraz do dzielnicy pięknych kamienic, które biegły wzdłuż rzeki płynącej przez sam środek miejscowości. Dowiedziałyśmy się wiele o historii regionu, jak i jego mieszkańcach. W kościele parafialnym w Bouillon znajdował się Ksiądz Polak, który zaproponował nam wraz z opiekunem wycieczkę po okolicznych miejscowościach jak Libramont czy Saint Hubert, w którym odwiedziliśmy kościół Świętego Huberta i poznaliśmy legendę, dotyczącą powstania tego miasta. Odwiedziłyśmy także Bastogne, gdzie udałyśmy się do miejsca i pomnika na cześć przyjaźni amerykańsko-belgijskiej zawartej podczas ll wojny światowej. Naszą ostatnią wycieczką była podróż pociągiem do Luksemburgu z Panią Wioletą Szwaba. Wiele czasu spędzałyśmy także we wspólnym gronie bliskich znajomych.
W Bouillon spędziłyśmy niezapomniane chwile. Warto pojechać w ten niezwykły zakątek Belgii. Praktyka w ramach programu ERASMUS+ okazała się owocna. Pogłębiłyśmy nasze umiejętności z dziedziny hotelarstwa. Udoskonaliłyśmy sposób posługiwania się językiem angielskim, a także poznałyśmy podstawy języka francuskiego. Ponadto nabyłyśmy kompetencje miękkie bardzo potrzebne w przyszłości w pracy hotelarza.
Marta Dera