W okresie od 1 lipca do 30 lipca 2018 roku mieliśmy przyjemność odbywać praktykę w Belgii w ramach programu ERASMUS +„Zawodowcy w europejskiej szkole”. Placówką, w której doskonaliliśmy umiejętności, był hotel „De La Poste”, położony w południowo-wschodniej części kraju, w małym miasteczku Bouillon, nad rzeką Semois. W stażu uczestniczyły cztery uczennice: Natalia Serkowska, Kornelia Patoka, Paulina Lica, Aleksandra Melbroda oraz opiekun p. Mateusz Jancen.
Na miejsce wraz z opiekunem dotarliśmy samolotem Gdańsk – Eindhoven. A następnie wynajętym wcześniej samochodem pojechaliśmy bezpośrednio do Bouillon, do miejsca zakwaterowania w hotelu pracowniczym. Po południu odpoczynku spotkaliśmy się z menadżerką hotelu, by omówić szczegóły naszego pobytu i praktyk. Zostaliśmy zapoznani z procedurami bezpieczeństwa i główną ideą pracy, a także oprowadzono nas po miejscu praktyk. Dostaliśmy również potrzebny komplet uniformów. Pracowaliśmy na dwie zmiany w cyklu tygodniowym. System pracy zmianowej funkcjonuje w Belgii już wiele lat, aby umożliwić pracownikom odpoczynek z powodu wysokich temperatur, panujących latem. Do naszych zadań zaliczała się: kompleksowa obsługa gości w restauracji, profesjonalna obsługa, podawanie i zbieranie potraw, dbanie o czystość i porządek w części jadalnej, uzupełnianie i sprzątanie bufetu. Ponadto realizowaliśmy zamówienia, robiliśmy kawę i drinki oraz obsługiwaliśmy klientów.
Dzięki uprzejmym współpracownikom szybko poznaliśmy normy i zasady panujące w placówce. Poszerzyliśmy zakres swoich umiejętności, nabyliśmy doświadczeniew profesji popularnej obecnie na rynku pracy. Ponadto poznaliśmy belgijską mentalność, serdeczność i empatię, mieliśmy okazję i szczęście kibicować razem z Belgami drużynie piłkarskiej w strefie kibica. Poszerzyliśmy krąg swoich znajomości i oswoiliśmy się z językiem francuskim, a także udoskonaliliśmy angielski.
Będąc w Belgii, zwiedziliśmy wiele ciekawych miejsc: zamek Gotfryda, muzeum oraz klasztor w Bouillon. Spędziliśmy razem miło czas na długich rozmowach, spacerach, próbując belgijskich napojów, czekolad i frytek.
Wybierając się w ten rejon Belgii, trzeba mieć na uwadze, że znaczna część mieszkańców nie posługuje się językiem angielskim na takim poziomie, by swobodnie się porozumieć. W związku z tym warto, by osoba, wyjeżdżająca na staż, opanowała również podstawy języka francuskiego, by mieć jeszcze więcej możliwości wykazania się w pracy i by czerpać z praktyk 100% satysfakcji.
Oprócz tego trzeba mieć na uwadze, że życie w Belgii jest kosztowne, ale piękne widoki i bliskość wielu ciekawych miejsc to rekompensuje. Miejsce warte polecenia.
Natalia Serkowska