Dnia 27 kwietnia 2022r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów naszej szkoły, dotyczące potraw z drobiu oraz produktów regionalnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Celem warsztatów było doskonalenie umiejętności przyrządzania tradycyjnych potraw z drobiu, doskonalenie technik krojenia, filetowania oraz kształtowania umiejętności współpracy w grupie.
Dzięki takim inicjatywom oraz zaangażowaniu w propagowanie działań kształtujących prawidłowe nawyki żywieniowe – które promuje i wspiera Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – nasi uczniowie mogli poznawać smaki rodzimych potraw w nowych odsłonach.
W warsztatach brali uczniowie klas pierwszych technikum żywienia i usług gastronomicznych, pierwsza klasa branżowa o profilu kucharz oraz klasa III o profilu kucharz.
Prowadzącym warsztaty był chef Kazimierz Żołnowski, pod okiem którego młodzież przygotowała:
Kaczkę pieczoną z jabłkami w modzie z bukietem sałat
Zupę grzybową z grzanką
Risotto z kurczaka i grzybów
De volaille z kurczaka z farszem grzybowym
Pleśniak na domowej konfiturze
Warsztaty zorganizowała pani Agnieszka Grzegorzewska.