Sprawozdanie z wyjazdu na Międzynarodowe Targi – Kraków EXPO
w dniach 16-17.11.2017
W dniach 16 – 17.11.2017 uczniowie (łącznie 16 osób z klas III T, IV T, II ZSZb) wraz z opiekunkami (K. Socha, A. Krokocka) wyjechali do Krakowa na Międzynarodowe Targi Horeca i Gastrofod. Celem targów było zapoznanie zwiedzających z nowościami w wyposażeniu hoteli, kuchni oraz restauracji. Handlowcy prezentowali nowy sprzęt gastronomiczny do produkcji, przechowywania oraz serwowania potraw. Handlowcy przedstawili także bogatą ofertę urządzeń i produktów barmańskich i baristycznych. Młodzież mogła posmakować różnych typów kaw, syropów smakowych czy innych dodatków barmańskich. Największym powodzeniem cieszyły się pokazy kulinarne i degustacje.
Podczas targów młodzież uczestniczyła także w zajęciach pt.”Lin i karp. Skarby Zatora w aranżacji mistrzów. – Jan Filipczyk”. Na zajęciach uczestnicy poznali nowy i szybki sposób na przygotowania lina i karpia w świątecznej odsłonie. Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem gości Targów. Ponadto uczestnicy wyjazdu wzięli udział w wykładzie na temat kawy, jej rodzajów, procesu pozyskiwania, palenia oraz sposobów przygotowywania. Na zakończenie wzięliśmy udział w finale Mistrzostw Polski w CUP Testers 2018, czyli wyboru najlepszych smakoszy kawy.
Wyjazd umożliwił uczestnikom poznanie nowości na rynku gastronomicznym i hotelarskim oraz zwiedzenie zabytków Krakowa. Uczniowie i nauczyciele ZSP w Somoninie odwiedzili centrum życia kultury i religii krakowskich Żydów czyli Kazimierz oraz Starówkę wraz ze Sukiennicami i Kościołem Mariackim.
Wyjazd uznano za udany.
Uczestnicy wyjazdu