Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Oliviera Roellingera – wręczenie nagród

Dodano: 18-06-2016

 

W dniu 8 czerwca 2016r. miało miejsce uroczyste ogłoszenie wyników Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego Oliviera Roellingera oraz wręczenie nagród. Naszą szkołę reprezentowała Anna Ambros, nauczyciel języka angielskiego. Uroczystość odbyła się w Paryżu, w budynku UNESCO i pod jego patronatem, połączona z obchodami Światowego Dnia Oceanów (http://www.un.org/en/events/oceansday/). Organizatorzy wyrazili zadowolenie ze świadomości racjonalnego wykorzystania naturalnych zasobów morskich wśród młodych kucharzy.

            W kategorii Europy Północnej i Wschodniej konkurs praktyczny odbył się 20 kwietnia 2016r. w ZSP w Somoninie, Polska. Lauretami zostali:

miejsce 1 – Haralds Sauss, Łotwa

miejsce 2 – Ida Rosengren, Szwecja

miejsce 3 – Fanny Czompa, Węgry

 

Pozostałe kategorie i ich laureaci:

Europa Południowa, konkurs praktyczny 3 czerwca 2016r. w Walencji, Hiszpania:

miejsce 1 – Jorge Metade, Portugalia

miejsce 2 – Marcos Sarrion, Hiszpania

miejsce 3 – Marc Luiz Ceron, Hiszpania

Europa Wschodnia, konkurs praktyczny 23 marca 2016r. w Dinard, Francja:

miejsce 1 – Martin Quere, Francja

miejsce 2 – Cedric Van Der Elst, Belgia

miejsce 3 – Sylvain Courivaud, Francja

Młodzi profesjonaliści,  konkurs praktyczny 18 kwietnia 2016r. w Paryżu, Francja:

miejsce 1 – Emmanuel Charles, Francja

miejsce 2 – Kevin Mansencal, Francja

miejsce 3 – Baptiste Mathivet, Francja

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.