Konkurs gastronomiczny „Deser wielkanocny”

Dodano: 19-03-2016

Dnia 14.03.2016r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie odbył się I Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny pt. „Deser wielkanocny”. W konkursie mogły wziąć udział szkoły gimnazjalne.
Zadaniem uczniów było przygotowanie trzech porcji deseru wielkanocnego oraz udekorowanie stołu wielkanocnego.

Nad przebiegiem konkursu czuwało jury, w składzie: Kazimierz Żołnowski – szef kuchni, Anita Leszkowska oraz Hanna Penkowska. W ocenie uwzględniano następujące kryteria:
• przygotowanie stanowiska i czystość pracy,
• wykorzystanie produktów,
• technikę przygotowania deseru,
• wygląd i aranżację deseru,
• dobór składników,
• smak deseru,
• wystój i aranżacja stołu,
• pomysłowość w samodzielnym tworzeniu dekoracji.

W konkursie wzięli udział uczniowie z dwóch szkół gimnazjalnych z Somonina i Goręczyna. Drużyna z każdego zespołu liczyła cztery osoby – 2 osoby z każdej drużyny miały za zadanie przygotować deser, zaś 2 pozostałe aranżację stołu wielkanocnego. Na wykonanie zadania były 2 godziny.
W czasie, kiedy komisja oceniała wytwory pracy drużyn, uczniowie uczestniczyli w spotkaniu z podróżnikiem – panem Romualdem Koperskim.

Pierwsze miejsce w konkursie otrzymało Gimnazjum Publiczne im. Jana Pawła II w Somoninie, natomiast drugie Gimnazjum Publiczne im. Ziemi Kaszubskiej w Goręczynie.
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy, nagrody oraz słodkości. Pani Dyrektor Elżbieta Świętoń wręczyła nagrody uczestnikom, a jury dokonało podsumowania pierwszej edycji konkursu. Aranżacje stołu wielkanocnego były przepiękne, a desery przepyszne. Największy podziw wzbudził wśród jury deser pt. „Jajko niespodzianka” – wykonany przez uczniów gimnazjum z Somonina – który wyglądem przypominał jajko sadzone.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy odwagi i pomysłowości. Dziękujemy za przybycie.

Organizatorem konkursu była pani Alicja Drzewiecka.