Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą”
W Zespole Szkół Ponadgimanzjalnych w Sierakowicach dnia 10 kwietnia 2014 odbyło się spotkanie podsumowujące edukacyjny projekt współpracy dotyczący produktów rybactwa realizowany wspólnie przez LGR Kaszuby i Północnkaszubską LGR. W projekcie tym wzięli udział uczniowie i nauczyciele z 6 szkół ponadgimnazjalnych, kształcących w zawodach gastronomicznych:
§ Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie,
§ Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach,
§ Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie,
§ Zespół Szkół nr 1 we Władysławowie,
§ Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie,
§ Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku
Na początku spotkania przedstawiono wszystkim zgromadzonym na tę uroczystość gościom i uczestnikom projektu zrealizowane działania w formie prezentacji oraz reportażu filmowego. Następnie głos zabrał Bogdan Kwapisiewicz – Prezes Kapituły Kulinarnej Gdańskie Smaki , który zauważył, że dobry kucharz jest wirtuozem i pasjonatem potrafi umiejętnie łączyć kultywowanie tradycji z kunsztem wysokiej jakości całej gamy potraw. Natomiast Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich przekonywał, że bogactwo naszego regionu skrywa się w kuchni kaszubskiej, a województwo pomorskie jest liderem gastronomii polskiej. Zaapelował on do młodych kolegów, aby pamiętali że sukces jest wynikiem ciężkiej pracy.
Kulminacją spotkania było wręczenie wszystkim uczniom uczestniczącym w zajęciach certyfikatów potwierdzających udział w projekcie oraz podziękowań dla ich opiekunów wręczonych przez Prezesów obu grup rybackich – Marka Byczkowskiego i Zbigniewa Chmaruka oraz Krzysztofa Szulborskigo. Wszyscy uczestnicy spotkania otrzymali także opracowaną i wydaną książkę kucharską "Kuchnia z ikrą", w której znajduje się zbiór przepisów na dania z ryb wskazane przez uczniów – uczestników projektu. Ponadto publikacja została wzbogacona o wybrane przepisy szefów kuchni na potrawy, które przyrządzone były podczas zajęć gastronomicznych. Z wielką radością czekamy już na kolejna edycję tak wartościowego projektu.