Sprawozdanie z działania profilaktycznego

Dodano: 20-11-2013

Prowadzący Karol Klamrowski – funkcjonariusz Wydziału Ruchu Drogowego KPP w Kartuzach oraz Milena Bronk – prawnik, prezes Stowarzyszenia KGW Mściszewiczanki zaprezentowali podstawowe przepisy zawarte w Kodeksie Drogowym oraz skutki ich łamania w formie. Uczestnicy zajęć  obejrzeli film pt.” Eksperyment”  pokazujący troje młodych ludzi, którzy brali udział w doświadczeniu – jazda samochodem osobowym w stanie trzeźwym i pod wpływem alkoholu. Okazało się,  że  alkohol bardzo osłabia  koncentrację, refleks i pole widzenia  nawet jeśli nam się wydaje inaczej. Wszyscy uczniowie otrzymali certyfikat potwierdzający udział w zajęciach.

Refleksje i wnioski są oczywiste, więc jeśli chcemy mieć szansę na pełnosprawność i życie, to warto przestrzegać przepisów ruchu drogowego i zachować zdrowy rozsądek.

pozdrawiam

Anita Leszkowska – pedagog szkolny